Radiatorer
Varmtvannet til radiatorene kommer fra fjernvarmanlegget i fyrrommet i kjelleren. Basistemperaturen på varmtvannet som føres inn i radiatoranlegget justeres etter temperaturen utendørs. Hver radiator kan regulere temperaturen individuelt med termostatene.
Tidspunkt for oppstart av varmeanlegget hver høst og avstengning hver vår besluttes av styret.
Temperaturinnstilling på radiatoren
Termostatene på radiatorene har en skala hvor hvert innstillingstrinn tilsvarer et gitt temperaturnivå.
Når varmeanlegget står på, kan termostaten stilles mellom avstengt og full åpning (26 *C).
Temperaturnivået for de forskjellige trinnene er:
Trinn 2 = ca 17 *C
Trinn 3 = ca 21 *C
Trinn 4 = ca 24 *C
Trinn 5 = ca 26 *C
Selv om termostaten er innstilt på avstengt, kan det være at radiatoren avgir varme. Det skyldes frostsikringen.
VIKTG! Det skal være fritt rom rundt radiatorene slik at varmen når ut i rommet og hele ytterveggen skal varmes opp i kalde perioder, ellers kan det oppstå innvendig og skjult i murveggen.
Frostsikring
Selv om termostaten står på avstengt, kan det være at radiatoren likevel avgir varme. Den har nemlig en innebygget frostsikring som gjør at hvis du lufter for lenge om vinteren og det er kuldegrader ute, vil frostsikringen sørge for tilskudd av varme slik at vannet i radiatoren ikke skal fryse. Innstillingen for frostsikringen tilsvarer ca 8 *C. Det er derfor det er viktig å ikke la vinduet stå åpent for lenge om vinteren men heller lufte kort og effektivt, ellers fyrer du for kråka og oppvarmingskostnadene i gården går til himmels.
Utkobling / frakobling av radiator
Har du behov for å koble ut radiatorene i forbindelse med oppussing av leiligheten - se under stikkord "Oppussing av leiligheter".
Lufting av radiatorene
For at varmeanlegget skal fungere så optimalt som mulig, er det viktig at det ikke inneholder luft. Luft siver inn som en del av varmtvannet, og når anlegget står stille eller tappes ned. Når det er for mye luft i anlegget sirkulerer ikke varmtvannet slik det skal, deler av radiatorene blir stående uten sirkulasjon og gir dermed ikke optimal varmeeffekt.
Særlig når varmeanlegget settes på om høsten, eller etter at det har vært nedtappet i fyringssesongen, må alle være flinke til å "lufte" radiatorene med jevne mellomrom, slik at vi får maksimal effekt på anlegget. Det gjelder alle etasjer, og spesielt i toppetasjene. Selv om vaktmesteren regelmessig tapper ut luft fra hovedluftekranene i kjelleren, er det alltid luft lenger opp i anlegget som bare vi som bor i leilighetene kan få tappet ut. Gjennom fyringssesongen er det viktig å følge med på om det kommer lyder fra radiatorene. Begynner det å klukke, risle eller buldre i dem, er det tegn på at det er for mye luft i anlegget og på tide å lufte radiatorene igjen.
Lufting av radiatorene gjøres ved å åpne en ventil øverst på høyre eller venstre side av hver radiator slik at luften som er i anlegget slipper ut. Ventilen åpnes med en spesiell nøkkel. Den ser gjerne slik ut:
Åpne kranen forsiktig og gradvis. Etterhvert som kranen åpnes, siver det ut luft og kanskje litt skittent vann, så ha en kopp eller tett plastpose under som fanger opp vannet. Vannet kan også komme støtvis og noen ganger også sprute litt. Når det ikke lenger kommer ut luft, skrus ventilen godt igjen. Hele prosessen kan ta fra noen få til flere minutter.
Hver leilighet skal ha fått utdelt én luftenøkkel som skal oppbevares i leiligheten og følge med ved leilighetsoverdragelser. Luftenøkler er standard i størrelse og kan fåes kjøpt hos de fleste jernvarehandler. Ihvertfall hos Hegdehaugen Jernvare i Bogstadveien. Ekstra nøkkel kan også fåes ved henvendelse til Styret.