Oppussing / ombygging av leiligheter
Vesentlige ombygginger som f.eks oppussing av bad, flytting/fjerning av hele/deler av vegger, vann- og avløpsrør eller endring av elektrisk opplegg, skal forhåndsgodkjennes av styret.
Ta kontakt med styret i god tid før oppstart av arbeidene!
RETNINGSLINJER
- Varmeanlegget med radiatorer og vedlikehold er boligselskapets ansvar og ingen radiatorer må fjernes eller flyttes uten styrets godkjennelse.
- Radiatorene varmer murveggene slik at det ikke oppstår frostsprengning i muren.
- Isolering: Opptil 5 cm innvendig isolasjon mot yttervegger tillates.
- Skap mot yttervegg med klær eller annet isolerende materiale må ha luftspalte slik at isolerende effekt ikke oppstår for mer enn tilsvarende 5 cm.
- Luftkanaler mot tak eller felles kanaler skal ikke endres eller tilkobles vifter eller ventilatorer.
- Flytting/fjerning av vegger og rør
Ombyggingsarbeid som medfører flytting/fjerning av hele/deler av vegger og fjerning/endring av røropplegg i og utenfor egen leilighet skal forhåndsgodkjennes av Styret.
Alle tiltak som medfører endring av bygningskonstruksjonen, skal i tillegg verifiseres av bygningskyndig person med nødvendig ansvarsrett i hht plan- og bygingsloven. Styret minner om at alle tiltak som griper inn i bærende bygningskonstruksjoner er søknadspliktig i hht plan- og bygningsloven. NB! - Styret skal ha kopi av slik søknad og tillatelse før arbeidene igangsettes. - Arbeid på elektriske anlegg, vann- og avløpsrør
Oppussings/ombyggingsarbeider som medfører arbeid på elektriske anlegg, vann- og avløpsrør skal utføres i hht lover og forskrifter og av autoriserte fagfolk. Styret skal informeres om navn på firma/utførende håndverker slik at disse kan finnes tilbake til i arkivene dersom arbeidene senere skulle vise seg å føre til følgeskader på gården og/eller problemer for senere eiere. Vi har dessverre erfaring for at slik dokumentasjon ellers ofte går tapt i forbindelse med eierskifte i leiligheten.
- Lekkasjestopper påbudt
Skal du installere ny varmtvannsbereder eller oppvaskmaskin i kjøkkenbenken, er det ifølge forskriftene nå pliktig å montere lekkasjestopper. Vannførende installasjoner i rom uten sluk skal ha en fuktføler som gir signal til en magnetventil som stenger vanntilførselen. Dette gjelder også ismaskiner (også de som er en integrert del av et kjøleskap) og kaffemaskiner som er montert direkte mot trykkvann.
- Badegulv og sluk
Ved utskifting av sluk i våtrom skal det skiftes til støpejernssluk. Dette er det eneste som tilfredsstiller de branntekniske kravene for å hindre at en eventuell brann sprer seg fra en leilighet til en annen. Vegger og gulv er ellers av betong. Ved rehabilitering av bad skal gjeldende våtromsnormer følges mht krav om helsveiset membran osv. Styret skal informeres om navn på firma/utførende håndverkere slik at dette kan finnes tilbake til i arkivene dersom arbeidene senere skulle vise seg å føre til følgeskader på gården og/eller problemer for senere eiere. Vi har dessverre erfaring for at slik dokumentasjon ellers ofte går tapt i forbindelse med eierskifte i leiligheten.
- Ildsteder (gjelder A og B-oppgangene)
Foran ildstedene skal det etter brannforskriftene være et ikke-brennbart belegg på gulvet i 30 cm avstand fra ildstedet.
Det er heller ikke tillatt å kle inn pipeløp med tapet, treverk el.l. Det gjør det vanskelig å oppdage eventuelle sprekker i pipen.
- Leilighetens ytre utseende
Arbeider som fører til endringer i leilighetens ”ytre” utseende (som maling/utskifting av leilighetens inngangsdør og vinduer) er ikke tillatt.
- Avstenging av vann
Skal gjøres arbeider på vannrør og det ikke er stoppekraner i leiligheten din og/eller at du av andre grunner må stenge av vannet for hele eller deler av bygget, skal styret kontaktes. Om du ikke har egne stoppekraner i leiligheten, skal det monteres. Ved behov for avstengning av vann skal de berørte leilighetene varsles i så god tid i forveien som mulig, enten ved oppslag eller individuell beskjed. Styret har kontaktinformasjon til eiere og leietakere (både mailadresser og mobilnummer). - Nedtapping av radiatoranlegg
Nedtapping av radiatoranlegg skal forhåndsgodkjennes av Styret. Nedtapping vil bare unntaksvis bli tillatt i løpet av fyringssesongen, ettersom det fører til ekstra arbeid for alle beboerne i hele gården. Etter at anlegget er fylt opp og satt igang igjen, må nemlig alle beboerne tappe ut luft av alle radiatorene i leilighetene sine flere ganger til bestemte tider for å få anlegget i optimal drift igjen så fort som mulig. Ved vurdering av om nedtapping skal tillates vil det bli tatt hensyn til hvor lenge anlegget vil være ute av drift, hvilken utetemperatur det er og når den ordinære avslutningen av fyringssesongen er. Kostnader ved ekstraarbeid for vaktmester i forbindelse med nedtappingen og gjenoppstarten av anlegget skal dekkes av eieren av leiligheten. - Inn- og utbæring
Ved inn- og utbæring av verktøy, bygningsmaterialer og bygningsavfall osv, MÅ det utvises forsiktighet så ikke vegger, rekkverk, dører og listverk o.l. i oppgangen blir skadet. Skulle det oppstå skader, vil disse bli krevd utbedret for aksjonærens regning. - Bygnings- og malingsrester o.l. etter oppussingsarbeider skal fjernes fra gårdens fellesarealer (også utendørs) så raskt som mulig. Blir det spesielt skittent eller ruskete i fellesarealene i forbindelse med arbeidene, skal det kostes/vaskes vekk jevnlig og ikke overlates til gårdens faste renholdere.
Vaskekummer og avløp i vaskekjellere skal ikke brukes til å skylle (ned) rester av malings- og murarbeider. (Heller ikke egne wc og vasker). To av slukene i vaskekjellerne er allerede blitt tette på grunn av dette.
- Støyende arbeider
Lyden bærer langt i en gammel gård som dessuten er bygd i mur/betong. Også på tvers av oppgangene. Støyende arbeider skal begrenses til å bli utført innenfor normal arbeidstid, dvs. på ukedager i prinsippet mellom kl 08 og 16/17 og ihvertfall ikke på søndager. Med "støyende arbeider" menes typisk intensiv og vedvarende boring, hamring, gulvsliping osv. Vis ekstra hensyn lørdag morgen og start litt senere.
- Vær en god nabo
Husk å varsle de andre beboerne i gården før det settes i gang spesielt støyende eller sjenerende arbeider. Sett gjerne opp oppslag på tavlen nede i alle oppgangene. Nøkkelen til hoveddøren i din egen oppgang går til de andre to oppgangene også. Hvis man vet når arbeidene er ment å ta slutt, er det ofte lettere å akseptere bråket når det pågår. Forbereder du naboene dine på forhånd, slipper du å starte med å gjøre deg upopulær, og styret slipper å få inn unødige klager :-)