Brannsikkerhet
Forskrift om systematisk helse-, miljø-, og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontroll-forskriften) ble fastsatt ved kgl.res. 6 desember 1996 med virkning fra 1. januar 1997. Forskriften stiller krav til at den som er ansvarlig for virksomheten, dvs styret i boligaksjeselskapet, skal systematisere arbeidet med å etterleve bestemmelsene gitt av det offentlige i lov om elektriske anlegg og elektrisk utstyr, lov om brann og eksplosjonsvern, forurensningsloven og arbeidsmiljøloven.
Styret har et særlig ansvar for kontroll/oppfølgning av brannvern, byggherreforskrifter ved bygge- og anleggsarbeid, lekeplasser og elektrisk anlegg og elektrisk utstyr hvor fordeling av ansvaret er gitt en slik tolkning: Boligselskapets styre er ansvarlig for at det elektriske anlegget og utstyret i fellesarealet til enhver tid er i orden. I forhold til anlegg og utstyr i den enkelte boenhet er det styrets plikt å gjøre eier og/eller bruker av den enkelte leilighet oppmerksom på det ansvar som de har for å holde elektrisk utstyr i orden etter gjeldende lov og forskrift.
Ifølge Forskrift om brannforebyggende tiltak og branntilsyn skal det være installert godkjent røykvarsler og brannslukkingsapparat eller husbrannslange i hver leilighet. Eier/beboer har ansvar for at utstyret er tilstede, montert på riktig måte og fungerer, og skal jevnlig vedlikeholde utstyret som forutsatt.
Styret er ansvarlig for brannsikringsutstyr og brannforebyggende tiltak i fellesområdene.
Oppmøtested ved evakuering i forbindelse med brann
Oppmøtested ved evakuering er på gårdsplassen utenfor C-oppgangen. Alle fra de brannberørte oppgangene må møte her slik at det blir mulig for brannvesenet å sjekke ut hvilke leiligheter/personer som er evakuert.
Gjennomgang av HMS og brannsikring i regi av Oslo Brann- og Redningsetat (BRE)
BRE gjennomgikk sammen med styret i januar 2013 gårdens HMS- og brannforebyggende tiltak. Etaten var fornøyd med boligselskapets sikkerhetsmessige standard og generelle innstilling til HMS og brannsikkerhet og påpekte kun noen mindre forhold som ble umiddelbart rettet opp.
Eksempler på sikringstiltak som Lallakroken 8 har gjennomført og/eller regelmessig gjennomfører
-
Inngangsdører til alle leiligheter og alle kjellerganger ble i 2008 skiftet ut til nye branndører med automatiske dørpumper. Dørene inn til leilighetene har brann- og lydklasse B30/35dBa. De tre kjellerdørene og døren inn til hageboden i oppgang C har brannklasse B60.
-
Det er installert brannslukningsapparater i alle kjellerganger og i fyrrom og etablert avtale med vaktmester om regelmessig kontroll/vedlikehold av disse. Ved El-hovedtavleskap i oppgang B er det montert CO2-brannslukker (spesialapparat for slukking av brann i elektrisk anlegg).
-
Elektrisk hovedstrømtavle i oppgang B, sikrings-/strømmålerskap i kjeller i alle tre oppganger samt elektrokjel i fyrrom ble thermofotografert i 2009. Tre mindre feil ble funnet og utbedret.
-
Ved overdragelse av leiligheter gjøres ny eier spesielt oppmerksom på særskilt plikt til å ivareta/gjenopprette leilighetens branncellefunksjon i forbindelse med eventuelle oppussings- og rehabiliteringsarbeid
-
Branninstruks er plassert i hver oppgang og viser oppmøtested ved evakuering
-
I desember hvert år deles det ut nytt røykvarslerbatteri til alle leiligheter sammen med oppfordring om å teste alle røykvarslere og skifte batteri i disse.
-
Hvert 5. år tilbys beboerne felles innkjøpsordning for utskifting av brannslukningsapparater i leilighetene. (Sist i 2010.)
-
Vaktmester fører jevnlig tilsyn med gårdens utendørs og innendørs anlegg inkl. tekniske installasjoner og brannslukkingsapparater montert i fellesarealene i kjelleren og i fyrrommet.
-
Vaktmester er særlig oppfordret til å følge med på om det er fare for takras og istapper, og om nødvendig foreta umiddelbar fjerning
Planlagte aktiviteter 2013/2014
-
Systematisk gjennomgang av tak i kjeller for å identifisere rør- og andre kanalegjennomføringer til leiligheter i 1. boligetasje hvor opprinnelig brannseksjonering er brutt, og sørge for brannforskriftsmessig tetting av disse
-
Vurdere montering av seriekoblede røyk-/brannvarslere i kjellerganger og eventuelt supplere med røykvarslere i alle oppgangene
Vet du hva slags røyk-/brannvarsler du har?
For at en røykvarsler skal redde liv, må den varsle brannen så tidlig at personene i boligen rekker å komme seg ut. Det er to typer røykvarslere på markedet: Optiske og ioniske. Forskjellen mellom dem er måten de «ser» røyken på. De optiske er raskest til å varsle ulmebranner, mens de ioniske er raskest på flammebranner. I de fleste norske hjem er det fortsatt ioniske røykvarslere som henger i taket, selv om disse er senest til å varsle ulmebranner som er den vanligste typen brann i norske hjem.
Brannforebyggende avdeling i Oslo brann- og redningsetat anbefaler å montere begge typene. Hvis du ikke ønsker å ha begge typer, er det den optiske som anbefales fordi den «ser» ulmebranner først. (Aller helst bør du ha flere, sammenkoblede røykvarslere i boligen. Blir en røykvarsler utløst, piper også alle de andre.)
Ioniske røykvarslere er utstyrt med et merke på baksiden som forteller at den inneholder små mengder av et radioaktivt stoff:
Ioniske varslere er litt raskere til å reagere på flammebranner enn de optiske varslerne.
Optiske røykvarslere har ikke slikt merke. Optiske varslere er raskest til å se ulmebranner som utvikler en ganske kald, men ofte giftig røyk som inneholder lite ioniske gasspartikler. Ulmebranner er den vanligste typen brann i norske hjem.
Se en liten filmsnutt om det her: http://youtu.be/6NazqG2NwO4